Originea vitraliilor
Chiar dacă primele vitralii le găsim la vechii egipteni şi romani, iar cele mai recente obiecte datează din secolul al IX-lea, prima descriere detaliată despre vitralii ca o formă de arta, este elaborată de Teofil, un călugăr din secolul 12.
Crearea vitraliilor este o artă straveche, primele atestări istorice apar în Egiptul Antic. Deşi primele obiecte create cu această tehnică au fost folosite ca bijuterii sau monedă, cea mai cunoscută variantă a acestei arte o reprezintă vitraliile în ferestrele bisericilor. Aceste ferestre sunt adevărate picturi, care utilizează lumina, sticla şi un cadru de metal pentru a crea obiectul de artă.
Cele mai vechi vitralii au fost create pentru Biserica Romano-Catolică, cu scopul de a prezenta povestiri biblice în imagini. Lucru important într-o perioadă în care majoritatea oamenilor nu puteau să citească, astfel încât aceste tablouri luminoase au fost una dintre puţinele reprezentări ale convingerile lor spirituale. Înainte de televiziune, radio sau chiar picturi pe panză, vitraliile au fost probabil cele mai dramatice, instructive şi importante opere de artă admirate de oameni.
Avantaje vitralii